Gode råd om valg af brændeovn

Vælg den rette brændeovn

 

Med en brændeovn kan man spare over halvdelen af varmeregningen i forhold til opvarmning med olie, fjernvarme eller el. Derfor er det sund fornuft at gå på jagt efter brændeovn til både hus og sommerhus, men det er ikke helt lige meget, hvilken ovn, man vælger. Derfor har vi sammensat en række gode råd, der hjælper dig godt på vej.

 

  • Køb hellere en brændeovn, der er lidt for lille end en, der er lidt for stor. Det gælder især, hvis brændeovnen blot skal være et supplement til et centralt varmesystem.
  • Du må gerne selv installere og montere både brændeovn og skorsten, men der er mange regler, der skal overholdes. Derfor er det nødvendigt, at du sætter dig grundigt ind i regler og regulativer, før du går i gang.
  • Brændeovn og skorsten må først tages i brug, når hele installation er godkendt af en skorstensfejer.
  • Fyr kun med tørt, rent træ. Brug aldrig malet eller trykimprægneret træ, mælkekartoner eller lignende ting i brændeovnen.
  • Anskaf et røggastermometer. Det gør det nemt at holde den rette forbrændingstemperatur i ovnen, så man udnytter sit brænde mest effektivt. På den måde undgår man også sod og lugtgener, der skyldes ufuldstændig forbrænding.
  • Hvis der allerede er en skorsten i huset, bør man sikre sig, at skorstenen er til at tage i brug. Her skal man have fat i en skorstensfejer, der kan fortælle, hvilke udbedringer der skal laves, før skorstenen er klar til en moderne brændeovn.
  • Hvis der ikke er en brugbar skorsten i boligen, kan en stålskorsten være løsningen. Før man går i gang med at installere en stålskorsten, skal man sikre sig, at skorstenen kan komme gennem tagkonstruktion forbi spær og bjælker.
  • Hvis den ikke kan komme gennem tagkonstruktion eller andre etager, kan en væghængt stålskorsten være løsningen. Her skal man sikre sig, at skorstenen kan sættes op uden at overskride kravet om, at der skal være mindst 2,5 meter til skel.

 

Vil man have mest mulig gavn af brændeovnen bør den placeres centralt i huset. På den måde kan varmen bedre fordele sig, så man får glæde af varmen i hele huset. Men samtidig skal man være opmærksom på, at rummet får tilført tilstrækkelig med frisk luft. Når brændeovnen buldrer, forbruger den en stor mængde luft og derfor er det vigtigt, at der hele tiden kommer ny luft til, så man kan opnå en ordentlig forbrænding.

De fleste nyere brændeovne er forsynet med en friskluftstuds, der gør, at man kan tilføre luft ude fra direkte til forbrændingen. Det kan især være en god idé i nybyggede huse, der er tryktætte.